Nederlanders gaan steeds meer betalen voor energie

Terwijl Nederland in de ban is van besparen op de maandelijkse vaste lasten, is de regering bezig om energie steeds duurder te maken. In 2018 ligt de energierekening per huishouden gemiddeld 70 euro hoger dan normaal. Ook in aankomende jaren na 2018 kunnen flinke stijgingen worden verwacht voor de energierekening. Maar hoe komt dit en waar wordt dit door veroorzaakt? Dat lees je hieronder.

ODE en belasting omhoog

Opslag Duurzame Energie wordt ook wel ODE genoemd door energieleveranciers. Een extra belasting die elke energieafnemer moet betalen. Deze belasting is ingevoegd om het mogelijk te maken om te investeren in duurzame stroom. Dit is nodig om de doelen voor duurzame energie uit het Energieakkoord van de regering te behalen. Als Nederlands huishouden draag je hierdoor dus bij aan het verduurzamen van Nederland.

Daarnaast gaat de energiebelasting voor een gemiddeld huishouden, denk hierbij aan 1800 m3 gas en 3500 kWh stroom per jaar, met 50 euro omhoog. Ondanks dat we in Nederland steeds minder stroom en gas verbruiken, gaat de prijs hiervoor wel omhoog. Hoe kan dit?

Meer betalen, minder verbruiken

Doordat er minder stroom en gas is verbruikt, zijn er minder inkomsten uit belasting en ODE binnen gekomen bij de overheid. Dit betekent dus ook minder budget om te investeren. Om dit te compenseren, worden de tarieven voor ODE en de belasting omhoog gegooid om alsnog genoeg geld binnen te krijgen om te investeren en de doelen van het energieakkoord te behalen.

Verlaag je kosten voor energie

Op ODE en de belastingen kun je natuurlijk niet besparen, maar dit kan wel op de tarieven. Beperk daarom de stijging van jouw energierekening de aankomende jaren door de tarieven voor stroom en gas te verlagen. Hierdoor voorkom je dat de kosten voor energie de pan uit rijzen en houd je je rekening in bedwang. Betaal niet zoals miljoenen Nederlands vanaf 2018 meer dan €70 euro te veel voor je energie. Start vandaag nog met het vergelijken van de energietarieven en bespaar tussen de €200,- á €400,- per jaar! Dat is ondanks de stijgingen toch mooi meegenomen. Voor meer informatie klik dan hier. Prettig geregeld!

 

You Might Also Like